[subcontent;block=div] [subcontent.content]

LOIRE | CYRIL LE MOING | CHENIN IMPERFECT IN PERFECTIE

Datum: 25-10-2011

 



ideale wijnbeleving

Cyril Le Moing uit Anjou in de Loire maakt indruk, geeft stof tot nadenken, is controversieel, nieuwsgierig, lastig, bevlogen, eigenwijs, hartelijk, vindingrijk, onderscheidend en jaloersmakend getalenteerd. De zinnenprikkelende smaaksensaties van zijn wijnen hebben mij intens geraakt. Zijn Chenin BLanc die hij met waardigheid behandelt is excentriek en zeker geen allemansvriend. Dat is wel duidelijk. En zijn superbe Grolleau, gemaakt van een druif die in overleving wordt bedreigd door het succes van o.a. Gamay is een rasechte kwaliteitsdruif en staat niet voor niets op de wijnkaart van het beste restaurant ter wereld namelijk Noma. Maar het moet gezegd! Ook zelden heb ik een zo pure en uitgebalanceerde Gamay geproefd als zijn Le Ponge die hij een extra dimensie geeft met de juiste vibe waardoor ik het gevoel kreeg dat deze 100% Gamay dicht bij de ideale wijnbeleving kwam. Er waren 6 flesjes! Een schrale troost!

verteerbaarheid daar draait het om

Cyril zoekt het pure, het natuurlijke. Mark Angeli was ook zijn leraar en inspirator en Cyril heeft veel van hem geleerd. Hij weet dat zijn kracht in de 3 ha wijngaard ligt die verdeeld is over 3 percelen in Thouarcé, Aubigné en Maligné. Bij gebrek aan een rijbewijs fietst hij af en aan van Château naar de wijngaard. Zijn bewonderenswaardige Coteau du Lys Vignes Centenaires ligt pal naast de fameuze Les Nourissons VV van Stéphane Bernaudeau. De grond en ligging zijn van wezenlijk belang. Zijn druiven wil hij energie meegeven en een gezonde status bezorgen. " Zij moeten met een goed gevoel, gezond en energiek in mijn kelder verschijnen. Bij mijn wijnen streef ik naar puur fruit en de juiste zuurgraad. Beiden zijn van essentieel belang. Daarnaast zoek ik zuiverheid en viscositeit en natuurlijke elegantie. Dat soort zintuiglijke sensaties bepalen voor een groot deel mijn wijn. Mijn wijn is in de eerste plaats een kwestie van de natuur. En natuurlijk van vakkundigheid. Door het sterk beperken van de rendementen is het mogelijk om te streven naar een pure en zuivere smaak. En verteerbaarheid staat voorop. Daar draait het om. Dat is de essentie, de toonzetting. Dat geldt niet alleen voor wijn. Dat geldt ook voor eten".

OLivier roellinger als boezemvriend

Als het even kan reist hij af naar Bretagne naar zijn boezemvriend Olivier Roellinger van Les Maisons de Bricourt in het Franse Cancale, een vissersplaatsje in de baai van Mont-Saint-Michel en eens in het bezit van 3 Michelinsterren. Een paar jaar geleden hing Olivier die aan de wilgen omdat hij de stress fysiek niet meer aan kon en de activiteiten van zijn "Cuisine Marine" op een andere manier en zonder sterren met de wereld wilde delen. Vliegen en verre reizen maken werd zijn passie. Boeiend en fascinerend zijn de speciale wijn/spijs avonden bij Olivier met biologische of biodynamische wijnmakers uit heel Frankrijk. Ik heb eens een avondlang naast Cyril plaats mogen nemen en ik moet zeggen dat ik geen grotere perfectionist ken. Zijn redmiddel is liefde! Voor Japan! Waar 50% van zijn natuurlijke wijn naar toe gaat. Imperfect in perfectie!


blanc 2022 | Maceration | CHENIN

rouge 2022 | VIGNES CENTENAIRES | CF 

rouge 2022 | GROLLE NOIRE | GROLLEAU  

rouge 2022 | LE BOIS DU GLAND | 70% CS & 30% CF  

rouge 2022 | LE PONGE | GAMAY 


 

Auteur: Ine Goossens | Just Add Wine